Sociale controle

Organiseer je sociale controle

Hè, wéér aan het surfen op internet. Ik zou toch deze blog schrijven? Een keer op tijd, in plaats van zondagavond laat, zoals zo vaak op het laatste moment.

Tijd morsen

Ik heb daar moeite mee: doen wat ik op dit moment moet doen. “Tijd morsen” noem ik dat vol zelfverwijt. Ja, in tijd morsen ben ik best goed. Dus: hop! Weer aan het werk, Ron!

Herkenbaar? Maar weinig mensen doen echt helemaal uit zichzelf de juiste dingen. Ook al zien ze de noodzaak, let er even niemand op, dan verliezen ze zich snel in allerlei andere (leukere) activiteiten.

Zoem! Pling! Pop!

En het is niet eenvoudig om gefocust te blijven. Je mobiel zoemt en pingelt, je mail popt up en het is o zo eenvoudig om even iets te googelen, waarna de grote verleiding van al die linkjes begint. Er zijn ontzettend veel prikkels om je van het juiste werk af te houden.

Trucjes

Nu gebruik ik wat trucjes om hieraan niet teveel toe te geven. Een paar voorbeelden:

  • Ik spreek met mezelf af dat ik minimaal een uur moet werken, voordat ik even iets anders mag doen, zoals mijn mail of facebook scannen, of een spelletje (één, Ron!!! Niet meer!).
  • WeekplanningAls ik thuis of op kantoor werk, zit ik vaak met mijn rug naar Rina, mijn vriendin. Zo kan ze het zien als ik zit te truttebollen. Ze zegt er nooit iets van, maar het feit dat ze het kan zien is voor mij al een flinke stok achter de deur.
  • Op kantoor hebben we een flip over met een werkschema met taken op gekleurde post-its. Als ik op kantoor ben, houden we elke dag een dagstart om onze taken en prioriteiten door te nemen.

Zo organiseer ik bewust de sociale controle die ik blijkbaar nodig heb om effectief te functioneren.

Time management

Maar wat heeft dat nu met Lean te maken? Het is meer het domein van time-management en persoonlijke effectiviteit. Wil je daar meer van weten? Kijk dan eens op de site van Ad van der Hulst: Adjustintime.nl. Met zijn tips elke vrijdag heeft hij me goed geholpen.

Persoonlijke effectiviteit voor teams

Maar Lean en persoonlijke effectiviteit hebben veel raakvlakken. Bepaalde Lean instrumenten kun je eigenlijk beschouwen als persoonlijke effectiviteit voor teams. Voorbeelden?

Prestaties zijn openbaar

Volgens de Lean filosofie zijn de prestaties en werkvoorraden van iedereen zichtbaar en worden openlijk besproken. Niet om te zoeken naar fouten, maar juist naar mogelijkheden om te verbeteren en te leren van elkaar.

Duidelijke normen

Door het opengooien van alle informatie weet iedereen in het team wat er van hem of haar verwacht wordt. De normen zijn duidelijk, dus je weet wanneer je goed presteert en wanneer niet. En omdat duidelijk is hoe iedereen presteert, is het heel makkelijk om hulp aan te bieden, of te vragen als je daar behoefte aan hebt.

Dagstart

Een dagstart is ook een vorm van sociale controle. Elke dag worden je prestaties besproken. Met complimenten als het goed gaat en feedback, maar ook hulp, als het beter kan. En met jouw naam als actiehouder op het verbeterbord wordt elke dag naar de voortgang gevraagd.

Dagstart

Sociale controle houdt je scherp

Deze sociale controle lijkt negatief, maar dat is het niet. Het houdt je gewoon scherp. En laten we eerlijk zijn: aandacht voor het werk wat je doet geeft een beter gevoel van waardering dan dat er nooit iemand naar vraagt. Want dan is je motivatie snel weg.

Intussen heb ik toch weer veel tijd gemorst bij het schrijven van deze Lean Week-Up Call. Jammer, maar gelukkig gaat het er bij Lean niet om geen fouten te maken, maar wel om er van te leren. Daar ben ik druk mee bezig. Elke keer weer een stukje.

Eén gedachte op “Sociale controle

Reacties zijn gesloten.