Verspillingen verplaasen

Verspillingen verplaatsen:
streng verboden

Heb je de laatste tijd wel eens gesolliciteerd? Of gereageerd op een opdracht als ZZP-er?  Wat een drama! Je hebt enorm gezwoegd op je cv. En natuurlijk wil je een motivatie schrijven, hoewel dat vooral “gewenste antwoorden” zullen zijn, doorspekt met de belangrijke woorden uit de vacature, om de robots tevreden te stellen.

Selectierobots

Recruitment RobotJa, robots. Voor wie dat nog niet weet: veel sollicitaties worden door slimme systemen (applicant tracking systems) gescreend op:

  • De juiste opleidingen en ervaring
  • De juiste woorden in de motivatie
  • Profiel, zoals leeftijd en soms zelfs op namen

De systemen worden robots genoemd. Het merendeel van de sollicitaties wordt tegenwoordig niet door mensenogen bekeken.

Toch moet je bij een sollicitatie vaak een hele berg gegevens invullen, die ook al in je cv staan. Herkenbaar? Er wordt echt heel veel werk gevraagd van kandidaten, alleen om ervoor te zorgen dat de gegevens makkelijk (en goedkoop) door een robot te screenen zijn. Dat is toch absurd?

Dat is niet Lean

Niet echt Lean, toch? Één grote ophoping van verspillingen. En ik wil nog even in herinnering brengen: Lean gaat over verspillingen reduceren. En het is streng verboden verspillingen te verplaatsen naar een andere schakel in de keten. En dat is precies wat er hier gebeurt. Bergen zinloos werk overhevelen naar een andere partij zodat je zelf lekker goedkoop kan werken.

In het boek “Elke dag als de zon opkomt” van Paul Bessems staat de oplossing. Daarin wordt beschreven hoe de community-economie werkt. In dit geval zou het zo kunnen:

Centraal platform

In een centraal beheerd platform heeft iedereen zijn cv opgeslagen en werkt die ook regelmatig bij. De gegevens van het cv zijn eigendom van de betrokkene. Als ze op zoek zijn naar een nieuwe baan of opdracht, geven ze dat aan in het systeem. Detacherings- en uitzendbureaus, werkgevers en opdrachtgevers kunnen zo zoeken naar kandidaten. En dat kan in eerste instantie prima door een robot worden gedaan. Of werknemers kunnen op het platform solliciteren of inschrijven op opdrachten, die ook in het systeem staan.

Hij linkt dan zijn cv aan die opdracht en schrijft een motivatie (natuurlijk nog steeds met de juiste gewenste woorden erin, om die robots te passeren).

Teveel platforms

Er zijn genoeg van die platforms. Ze werken prima. Het zijn er alleen heel veel, omdat ze voor één specifieke organisatie werken: één uitzendbureau of detacheringsbedrijf. Of één grote werkgever. Het UWV heeft er ook één. Maar op 10 banen solliciteren betekent zo 10 keer dezelfde gegevens invullen. Elke keer in een ander systeem.

Waarom wordt er niet één platform gemaakt waar alle detacherings- en uitzendbureaus, opdrachtgevers en werkgevers bij aangesloten zijn en waarop iedere werknemer, ZZP-er en uitzendkracht zichzelf éénmaal inschrijft? Zo wordt het één grote marktplaats van werk, waarin alle informatie maar één keer aanwezig is.

Het is er al

Nooit meer dubbel werk. Het kan prima werken. Wat houdt ons nog tegen? Werkgevers die zeggen dat hun situatie heel specifiek is? Geloof mij: elke werkgever gebruikt voor 95% dezelfde gegevens. Zo groot zijn de verschillen niet.

LinkedInEn weet je? Zo’n netwerk bestaat al lang. Bijna iedereen kent het en het wordt heel veel gebruikt. Er wordt werk op gezocht, en kandidaten. Het heet LinkedIn. Maar als ik dan gevonden wordt voor een leuke klus, moet ik toch alles nog een keer invullen in het systeem van de opdrachtgever. Zonde van het werk.

Beste opdrachtgevers:

Ik ben Lean consultant en een vakidioot. En heb dus een enorme weerzin tegen verspillingen. Ik stel het volgende voor: zodra je een Lean-expert zoekt vraag je om een cv en of ze alle opleidingen en ervaring ook nog in jullie systeem willen zetten, inclusief een goede motivatie.

Iedereen die daaraan braaf voldoet, wijs je af. Als ze bereid zijn zoveel tijd in verspillingen te investeren, zijn het geen goede Lean consultants. Practice what you preach!

Iedereen die overblijft – waaronder ik – heeft een mailtje gestuurd met

  • een paar zinnen waarom ze de opdracht zo gaaf vinden
  • een linkje naar hun LinkedIn profiel
  • een linkje naar hun website

En vooruit, dan doe ik mijn cv er ook nog bij. Die houd ik toch bijgewerkt, zolang LinkedIn nog niet op deze manier werkt.

Mijn eerste advies

En het eerste wat ik je ga adviseren, is een koppeling te maken van LinkedIn naar jouw HR-systeem. Dan kun je al mijn gegevens in één keer binnenhalen. Dan hoef je daar geen werk meer in te stoppen.

En dan wil ik heel graag tijd investeren in een goed gesprek. Want dat vind ik wèl waardetoevoegend.