De verschillen maken het team
Als er teams moeten worden samengesteld, bijvoorbeeld voor een project, zie je vaak dat de teamleider mensen zoekt waarmee hij of zij goed kan opschieten. Die een beetje op hem lijken. Dat is niet zo verstandig, want dan loopt de samenwerking wel lekker soepel, maar je hebt ook allemaal mensen die goed zijn in hetzelfde.
Het is beter om teams samen te stellen met mensen die juist niet zo op elkaar lijken. Zo vullen de teamleden elkaar aan en dan kun je alle verschillende taken toewijzen aan geschikte teamleden.
Juiste teamsamenstelling
Hoe kom je nu aan de juiste teamsamenstelling? Dat is best lastig, want je hebt lang niet altijd volledige keuze uit een onbeperkt aantal mensen. In ieder geval is het belangrijk dat alle soorten taken kunnen worden gedaan.
Er zijn tal van modellen die je daarvoor kunt gebruiken. Ikzelf gebruik graag de volgende indeling van typen mensen (waar ik hij of hem gebruik, bedoel ik ook zij of haar):
Producent/werker
Wil lekker veel werk wegwerken, zonder zich druk te maken over andere dingen.
Organisator
Is goed in het regelen van dingen. Heeft geen macht nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Met wat charmes en een glimlach krijgt hij alles geritseld. En als er een feestje moet worden georganiseerd heb je aan hem een goeie.
Ondersteuner
Heeft een dienstbaar karakter en wil van alles voor iedereen doen. Zorgzaam type mens. Zorgt dat alles werkt, dat alle faciliteiten geregeld zijn en is altijd bereid om mensen te helpen. Moet oppassen dat er geen misbruik van hem of haar wordt gemaakt.
Creatieveling
Zit vaak met zijn hoofd in de wolken. Heeft briljante ideeën oplossingen. Moet soms wat teruggetrokken worden naar de realiteit.
Criticus
Ziet altijd de beperkingen van plannen, de beren op de weg. Het gevaar is dat de criticus dan wordt gezien als de eeuwige zeur. Maar het is juist de criticus die de foutjes uit het werk halen. Die het team behoed voor missers. De criticus heeft een leider nodig die hem op waarde weet te schatten, anders wordt er niet naar hem geluisterd.
Planner
Heeft een goed overzicht en ziet de verbanden tussen de dingen. Zet tijdlijnen uit en bewaakt dat alle activiteiten op tijd starten en er niets vergeten wordt.
Leider
Zorgt voor voortgang en verdeelt de taken. Lost problemen op en neemt besluiten. Is de verbinder van het team.
Karaktertrekken
Als je in een groep vraagt naar eigenschappen van deze typen mensen, dan komen er al snel karaktertrekken naar voren: In- of extrovert, denker of doener, details of grote lijnen, leider of volger, taak- of mensgericht.
Je hebt in een team elke rol nodig, zodat je het werk zodanig kan verdelen dat iedereen de taken doet die het beste bij hem past.
Hoe bepaal je dat?
Het is een leuke en leerzame sessie als je met je team hierover praat. Je pakt dat als volgt aan:
- Noem alle teamrollen zoals die hierboven staan.
- Laat het team de eigenschappen benoemen van elke rol, zoals hierboven staat: taak- of mensgericht, detaillistisch of grote lijnen, denker of doener, etcetera. Als je hierover praat worden de verschillende menstypen vanzelf duidelijker. Bij de teamleden borrelen zelfs de namen van echte mensen omhoog, die precies aan de omschrijving voldoen.
- Vraag de teamleden naar hun primaire, natuurlijke rol, en schrijf dit op een flip-over. Als iemand het niet weet, kunnen collega’s daarmee helpen.
- Vraag ook naar de rol die een teamlid eventueel ook goed kan als secundaire rol, en schrijf die erbij.
- Bepaal samen of je voldoende mensen hebt voor elke teamrol.
- Heb je teveel van een teamrol, maak dan afspraken wie de werkzaamheden voor deze rol dan als eerste doet.
- Mis je een teamrol, of heb je er te weinig van, dan kun je het volgende doen:
- Als teamleden deze als secundaire rol heeft, kun je die daarvoor inzetten
- Het team uitbreiden
- Kijken of een andere afdeling deze taken op zich kan nemen.
Op deze manier kun je niet alleen de verschillende werkzaamheden slim indelen bij die personen die daar goed in zijn. Het geeft inzicht in de sterke en zwakkere punten van iedereen. En tot slot: de teamleden gaan elkaar waarderen voor de eigenschappen die ze zelf niet hebben.
Ga hierover maar eens met je team in gesprek. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.
Veel succes.