One minute coaching

Invloed per minuut

Afgelopen tijd ben ik gedeeltelijk Lean consultant en gedeeltelijk productiechef. Het is alweer een tijdje geleden dat ik een leidinggevende rol heb gehad. Dat was best weer even wennen.

Voor mijn gevoel is er een wezenlijk verschil tussen deze rollen. En altijd als ik zo’n rolwisseling meemaak moet ik altijd even schakelen.

Zo merkte ik vorige week dat ik soms duidelijker moet zijn in wat ik verwacht van mensen. Zodra ik dat besef, kan ik me daar wel weer op richten, maar het heeft altijd wat omschakeltijd nodig.

Toen ik gisteren de stemmingscirkels van Victor Mion tegenkwam herinnerde ik me hoe ik dit snel kan verbeteren. Ik ga het komende week weer toepassen. Mocht je het boek “One Minute Coaching” nog niet kennen, lees dan gerust verder. Ik ga er in ieder geval mee aan de slag.

Ik kwam gisteren een plaatje tegen van de mentale stemmingen van Victor Mion. Ik besefte me dat ik eens een lezing van hem heb meegemaakt. Heel inspirerend, maar ik heb er daarna weinig mee gedaan. Zonde, want het is een simpel maar effectieve coachingsmethode voor leidinggevenden.

One minute CoachingVictor Mion
One Minute Coaching

Victor Mion is jarenlang coach geweest in de professionele tenniswereld. One Minute Coaching is hieruit ontstaan, omdat je tijdens een time-out slechts heel beperkt tijd hebt om invloed op de speler(s) uit te oefenen. En toch kan dat.

Mion gaat daarbij uit van vier mentale stemmingen.

Uitdaging

Je zit in je kracht en hebt vertrouwen in jezelf. Veranderingen en verbeteringen ervaar je als leuk. Je bent gericht op zaken die je kunt beïnvloeden. Kortom: je bent in een “winning mood”.

Spanning / verkramping

Je presteert goed, maar je zit niet helemaal lekker in je vel. Je bent teveel gefocust op een goed resultaat en bang om te falen. Je zoekt bevestiging, want je weet niet zeker of het goed gaat. Je voelt je onzeker over je eigen presteren.

Woede / frustratie

Het lukt niet goed. Je hebt de neiging om anderen de schuld te geven of om je heen te meppen (figuurlijk dan). Het ligt in jouw hoofd vaker aan iets anders dan aan jezelf. Je voelt je boos en gefrustreerd omdat het allemaal niet lukt.

Afhaken

Je doet niet meer mee. Het kan je allemaal niet meer schelen. Wat je ook doet: het helpt toch niet. Je voelt je machteloos. Om te overleven word je cynisch of sceptisch, zeg je ja, maar doe je nee.

Vier interventies

Daarnaast gaat Mion uit van vier manieren om deze stemmingen te beïnvloeden:

 • Complimenteren
  Een gemeend compliment geven over persoon of prestatie
 • Inspireren
  Vertrouwen en geloof in de ander uitspreken.
 • Confronteren
  Vertel wat je ziet en hoort. Niet meer en niet minder.
 • Provoceren
  De ander uit de tent lokken.

Verantwoordelijkheid

Het is belangrijk te beseffen dat niet jij als coach, maar de gecoachte medewerker verantwoordelijk is voor zijn of haar mentale stemming. Je kunt alleen spiegelen, prikkelen, uitdagen of zaken benoemen. Wat de medewerker er mee doet is aan de medewerker zelf.

Het is de kunst de juiste stemming te herkennen en daarop de juiste manier van beïnvloeden te kiezen. Daar heb je niet veel tijd voor nodig. Een minuutje is genoeg.

Time for changeEn wat doe ikzelf?

Zelf hoor ik mezelf vaak complimenten geven. Soms confronteer ik mensen met hun eigen gedrag, maar niet altijd zonder er een oordeel in door te laten klinken. Maar ik merk dat ik slechts een enkele keer mensen inspireer. En provoceren doe ik bijna nooit.

Ik heb het boek van Mion toch maar snel even besteld. Ik wil alle vier de interventiestijlen leren beheersen om snel en effectief mensen te kunnen coachen. En als je ze nog niet kent, raad ik jou hetzelfde aan.

Veel succes.