5S op de werkplek

Schaduwborden en schuiminterieurs

Afgelopen week mocht ik een offerte maken voor een bedrijf dat met 5S bezig is en schaduwborden wil laten maken. Weet je nog? 5S is het op de juiste manier inrichten van werkplekken. Met name in de maakindustrie en handelsbedrijven laat dat enorme verbeteringen  zien en reduceert het verspillingen. Maar ook bijvoorbeeld in de zorg werkt het heel goed. 5S vergelijkingOveral waar mensen met fysieke spullen werken kun je het gebruiken. Zelfs in de keuken bij je thuis.

5S kun je heel groot zien. Bijvoorbeeld een hele fabriekshal of een heel bedrijf. Maar als je inzoomt tot op microniveau, dan heb je het over de inrichting van de werkplek zelf. Ook op deze kleine schaal kun je met wat kleine slimmigheidjes enorme verbeteringen bereiken. Daar moeten we vandaag maar eens verder naar kijken.

Scheiden

Om maar eens met het begin te beginnen: scheiden, dus het weghalen van spullen die je niet (vaak) voor het werk nodig hebt.

Valt dat wel mee, denk je? Ik daag je uit om van een werkplek in een fabriekshal of handelsbedrijf ALLES!!! weg te halen en apart te zetten. Bijvoorbeeld op een kar of tafel naast de werkplek. Geef de werkplek een lekker sopje, nu die toch leeg is. En een verfje kan ook slim zijn. Zorg dat het er weer keurig uitziet. Maar dan zonder de bijbehorende spullen: gereedschap, verbruiksartikelen en andere middelen.

Nu gaat de medewerker een week aan de slag. Alles wat hij nodig heeft mag hij pakken en weer terugleggen op de werkplek. Na die week haal je alles wat nog op de andere tafel staat, dus niet gebruikt is, weg. Je zult schrikken als je ziet hoeveel dat nog is.

Schikken

Nu heb je dus een werkplek waar alleen de spullen aanwezig zijn, die je daar nodig hebt. Nu komt het schikken.

  • Dingen die je vaker dan dagelijks nodig hebt, blijven op de werkplek.
  • Wat je ééns per dag of minder vaak nodig hebt, moeten in de buurt worden opgeborgen, bijvoorbeeld één set schoonmaakmaterialen voor  4 werkplekken.
  • Wat je minder dan één keer per week nodig hebt, kunnen centraal in de hal worden bewaard.
  • En wat je minder dan één keer per maand nodig hebt centraal in het bedrijf.

Schoonmaken

Het schoonmaken volgt. De werkplek zelf is al schoon. Alle materialen moeten dat ook worden. En ook heel en compleet. Niemand hoeft met vieze, kapotte of incomplete spullen te werken. Ook beschadigde verf moet worden bijgewerkt. Maak het zo netjes, dat de mensen weer trots op hun spullen zijn. Je medewerkers zijn het waard. En het is heerlijk om met mooie, schone spullen te werken.

Standaardiseren

Dan ga je standaardiseren. Dit betekent: alles een vaste plek. En liefst zo slim mogelijk ingedeeld. Dit kan een enorme klus zijn, maar heel leuk. Zeker als medewerkers zelf alle slimme oplossingen mogen verzinnen. Het meest in het oog springend zijn schaduwborden en schuim-inlays voor gereedschap.

Schaduwborden

Schaduwborden zijn borden waarop de contouren van het gereedschap als een schaduw zijn afgebeeld, precies op de plaats waar het hoort.

Schuiminterieurs

Schuiminterieurs werken hetzelfde, maar dan van schuim en worden vaak in laden gebruikt. Het schuim heeft een rustige kleur aan de bovenkant, en een felgekleurde laag daaronder. Als al het gereedschap aanwezig is, geeft het een rustig beeld. Maar als er iets ontbreekt springt de felle kleur van de onderste laag schuim direct in het oog.

Schaduwbord Schuiminlay

Het is even werk, maar als het eenmaal klaar is, dan heb je er heel veel plezier van. Waarom?

  • Iedereen weet precies de vaste plek van al het materiaal.
  • Afwijkingen vallen direct op, als je schaduwbord of laden goed zijn ingericht. Ontbreekt er iets dan zie je dat direct.
  • Je hoeft nooit meer te zoeken en opruimen gaat supersnel.
  • De dagelijkse controle van alle werkplekken (hoort bij stap 5: standhouden) is megasimpel. Schaduwborden kun je zelfs van 10 meter afstand nog goed beoordelen. En als je de laden opentrekt vallen missende gereedschappen direct op.

Standhouden

Het is leuk om alles netjes te krijgen, maar het moeilijkst is om het zo te houden. Maar daar vertel ik je volgende week over.

Leuk om weer eens over 5S te schrijven. Ik ga er volgende week verder mee. Eerst maar eens kijken of ik aan de slag mag bij dat bedrijf die die schaduwborden wil laten maken. Er is daar nog genoeg te doen. Dat heb ik allang gezien.