Doenken

Doenken

Doenken is een vorm van leren door te denken, tijdens het doen.

George ParkerGeorge Parker

George Parker is een Nederlandse illusionist, die met zijn shows ook als managementgoeroe gericht is op de zakelijke markt. Hij gaf op een middag een lezing voor alle deelnemers in een project, waar ik deel van uitmaakte. De lezing was gestoeld op zijn boek: “Het grote boek van de creativiteit”. Een aanrader om te lezen.

Hij vertelde ons het verschil tussen hoe we van nature leren, en hoe we geacht worden te leren. Zeg maar hoe we zijn “opgevoed” om te leren.

Leren fietsen

Kinderen moeten leren fietsen. Hier in Nederland zo’n beetje een basisvaardigheid, toch?

Stel nou dat we kinderen leren fietsen zoals we dat in het bedrijfsleven gewend zijn. Dan zouden we de kinderen in een klaslokaal zetten. Met een mooie PowerPoint behandelt de docent de onderdelen van een fiets, de techniek van het fietsen (1. Het trappen, 2 Het sturen, 3 Op- en afstappen), en ons evenwichtsorgaan. Ook nog even de theorie over hoe je rechtop kunt blijven met maar twee wielen.
Aan het einde van de middag krijg je je certificaat en kun je fietsen. Of werkt het niet zo?

Leren door te doen

Van nature leren mensen door te doen. Door vallen en opstaan, door je neus te stoten en opnieuw te beginnen.

De meeste kinderen leren fietsen met één van hun ouders. Niks theorie. Jouw hand gaat onder het zadel en de kleine gaat fietsen. Het gaat steeds beter, totdat je stiekem je hand weghaalt. Je kind heeft niets in de gaten en fietst nog een beetje slingerend door. Hij of zij zegt: “Gaat best goed hè, pappa (of mama)?”, krijgt geen antwoord, kijkt om, schrikt en kletterdekletter, die ligt op straat.

En “Hup”, zeg je. “Weer op de fiets en nu kun je het zelf.” Nog een beetje wiebelig, maar de kleine kan fietsen. Zonder ook maar één minuut theorie.

Survival-versie

Waarom stoppen we mensen dan altijd in een klaslokaal met een hele berg theorie? We vergaderen veel te lang en leveren allerlei dikke rapporten op over iets dat we willen doen. George Parker zegt: ga het doen! En begin klein. Hij noemt dat de “survival-versie”, waarbij het geen kwaad kan als het fout gaat. Want natuurlijk gaat het fout. En dan heb je meteen je eerste praktijkervaring te pakken. Dat heet leren. En dat is veel effectiever dan een middag in een theorieboek of een klaslokaal.

Het begrip “Doenken” uit Lean is precies hetzelfde. Denk kort na over wat je wil bereiken. En ga het dan in het klein proberen. Hou vast wat werkt, en verander wat niet goed gaat. En de volgende keer gaat het beter. Het volgende filmpje ken je misschien wel, maar het laat goed zien hoe we beter kunnen leren dan dat we gewend zijn.

Praktijkvoorbeeld

Stel: je wil je verkoop op een andere manier inrichten en uitvoeren. Je hebt er over gelezen en het schijnt erg succesvol te zijn. Je kunt dan dure trainingen organiseren voor al je verkopers, of een projectplan maken om het in te voeren.
En op een dag ga je met je hele verkoopapparaat volgens die methode werken. Met het risico dat het bij jullie net niet goed werkt. En dus dat alles voor niets is.

Klein beginnen

Je kunt ook een survivalversie maken. Één of twee verkopers lezen het boek, gaan het toepassen op een paar kleine klanten, en kijken hoe het werkt. En passen het wat aan. En proberen het opnieuw. En als het dan goed genoeg werkt gaan meer verkopers het op de manier proberen. En die zien ook weer verbeterpunten. Enzovoort.

Doenken is een krachtige manier om te leren. Leren door experimenteren. Denken door te doen.
Wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Hier staat een stappenplan waarmee je aan de slag kan.

Wat ga jij doenken, deze week? Ik hoor graag je ervaringen.
Veel succes.