Stappenplan Doenken

Doenken: hoe pak je het aan?

Betrokken medewerkersHieronder vind je het stappenplan om succesvol te kunnen Doenken. Doe het niet alleen, betrek er medewerkers bij.

Zorg dat je plan niet groter wordt dan dat het op één A3 past. (een techniek die ik in een volgende blog nog zal behandelen).

Doorloop daarna de volgende stappen.

Stappenplan

 1. Beschrijf en verbeeld je zo concreet mogelijk hoe het er uit ziet als je plan gerealiseerd is. Beschrijf het alsof het al gerealiseerd is en alsof je je herinnert hoe je er gekomen bent.
 2. Betrek er enkele medewerkers bij. Bij voorkeur een mix van verschillende types: enthousiastelingen en kritische mensen, conceptuele creatievelingen en mensen die gedetailleerd werken.
 3.  Bepaal hoe je het klein en met weinig risico kan proberen. Met een paar klanten of met vrienden en bekenden, met enkele medewerkers, een testmodel, een kleine testproductieomgeving.
 4.  Bepaal ook hoe goed het resultaat moet zijn om zonder veel risico op te kunnen schalen. Je wacht niet tot het perfect is, dat wordt het natuurlijk nooit. Maar wanneer is het goed genoeg om het succesvol grootschalig te gaan doen. Misschien moet het zelfs in meerdere stappen.
 5.  Bepaal wat de kritische succesfactoren zijn. Waardoor weet je dat het slaagt. Bepaal ook hoe je dat gaat meten.
 6. Ga het doen. En las zeer kortcyclische overlegmomenten in. Dit kan zelfs na een uurtje proberen zijn.
 7. Los problemen op. Gebruik daarvoor de “Root Cause Problem Solving”-techniek. (ofwel Kai Zen: daar kom ik in een volgende blog op terug.)
 8. Bepaal of stap 4 al bereikt is, zo niet: bepaal of stap 4 en 5 nog moeten worden aangepast en begin weer met stap 6.

Ik wens je heel veel succes met het Doenken. En heb je hulp nodig? Je weet me te vinden.

Eén gedachte op “Stappenplan Doenken

  1. Yvonne van Kaathoven

    Beste Ron,

    Dank je wel voor je inspiratie! Ik zou je graag een keer willen ontmoeten om te sparren over lean. Hoe jij het beschrijft in je blog is echt geweldig. Vandaag heb ik zitten grasduinen in je verschillende blogs. En ik zeg in 1 woord geweldig en dank je wel voor je inspiratie.

    Groeten,
    Yvonne van Kaathoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *