Dagstart: waarom staan?

Dagstart: waarom staan?

De dagstart en andere korte overlegvormen doe je staand. Staand rond het prestatie- en verbeterbord. Waarom moet dat nou toch? Wat is er zo belangrijk aan staan?

Ons lijf is beweeglijk

Ik sprak afgelopen donderdag met een Yoga-docent. Ik weet weinig van Yoga, maar het was heel interessant. We kwamen zo ook op onze westerse levensstijl terecht.

Lichaam in bewegingZe vertelde dat ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Kijk maar eens naar de honderden gewrichtjes, spieren en bewegingsmechanismen in ons lichaam. We zijn niet gemaakt om 8 uur per dag achter een bureau te zitten, dan hadden we er wel anders uit gezien.
En heel grappig: Ze vertelde ook: “Zodra we een baby krijgen, proberen we die zo snel mogelijk te laten pakken, zitten, kruipen, staan en lopen.
En zodra de baby kan lopen: kwak! Dan zetten we het in een stoeltje. Met een flesje erin. En dan rustig zijn! En dat gaat zo door via de klas op school, tot aan het werk. Daar zitten we met ons beweeglijke lijf uren achter elkaar in één houding naar een scherm te staren. Of zijn zittend met elkaar in gesprek.
Gezien de bouw van ons lichaam is dat best raar, toch?

We zijn veel beter in staat om na te denken, op te letten, uit te beelden, iets te vertellen als we juist niet zitten.

Het nieuwe werken

Ik werkte regelmatig bij organisaties waar Het Nieuwe Werken was ingevoerd. Ze hebben daar kleine tafels, die in hoogte verstelbaar waren, zeg maar tot op ellebooghoogte.
Ik vond het altijd heerlijk om het eerste halfuur van de dag staand te werken. Ik was veel actiever en meer geconcentreerd. Pas als ik echt iets langdurigs en aandachtigs moest doen, ging ik zitten.

Staan rond de bordenActief en alert

Bij het staan komt je lichaam niet in “ruststand” en echt stilstaan is ook moeilijk: je verandert af en toe even van houding. Daardoor hou je wat spierspanning, blijft je bloed stromen – ook naar je hersenen – en je voelt je veel energieker en alerter.

Toch is het wel herkenbaar. Als ik aandachtig in een telefonisch gesprek zit, sta ik vaak automatisch op en ga wat door de kamer drentelen. Heb jij dat ook? En ijsberen tijdens een gesprek of denksessie is ook zo’n bekend verschijnsel. En om dezelfde reden is “wandelcoaching” sterk in opkomst.

Gewoonte

Daarnaast hebben we de ingesleten gewoonte om langdurige dingen zittend te doen, en alleen te gaan staan bij korte activiteiten.

En dat wordt in Lean ook omgekeerd gebruikt: Als je staand overlegt, houdt dat – volgens onze gewoonte – in dat het overleg niet lang kàn duren. Want anders zouden we wel gaan zitten (zegt ons gewoontesysteem). En dus zorg je er automatisch voor dat het overleg niet langer duurt dan nodig is.

Het effect

Als je een kort overleg staand uitvoert zijn dit de voordelen:

  • De deelnemers zijn actiever en alerter
  • Het overleg blijft kort
  • Mensen krijgen niet de kans om afgeleid te worden door PC, tablet of hun telefoon.
  • Je krijgt meer het gevoel met elkaar te werken: iemand wijst iets aan op één van de borden en vertelt het aan de hele groep, of draait zich om naar een collega om hem aan te kijken als hij iets vertelt.
  • Het voelt natuurlijker en minder beladen om het woord te nemen. Prettig voor mensen die niet zo graag op de voorgrond staan.

De Yoga-docent vond dat bewegen, dus bijvoorbeeld lopend vergaderen, nòg beter zou werken. Hoe dat in de praktijk uitpakt, daar moet ik nog eens even over nadenken. Ideeën zijn welkom.

Veel succes straks, met je staande dagstart.